TBC-huisje in verval

1e-300x200invervalOp Vaaggrond bevindt zich een authentiek TBC-huisje. Het huisje is vermoedelijk in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd. Naar verhalen van de locale bewoners is het afkomstig uit de tuin van een burgemeester uit Zeelst. Eind vijftiger jaren is het op de huidige locatie neergezet. Eerst illegaal, toen gedoogd en later gelegaliseerd. Bij aankoop van het perceel was het TBC-huisje in staat van verval.

Prieeltje

3e-300x188prieeltjeHet TBC-huisje op Vaaggrond is in 2013 volledig gerestaureerd. Het doet nu dienst als prieeltje. Bezoekers op Vaaggrond kunnen het TBC-huisje naar de kant draaien waar zij het liefste naar toe willen kijken. Tijdens expositieperioden zijn er kunstenaars die van dit prieeltje gebruik maken. Zij tonen daar hun werk. (Foto: Mayke en Tiny Verhoeven aan het werk.)

TBC-huisje

tbcMinder gesitueerde patiënten verbleven in een TBC-huisje. De huisjes waren op een stalen onderstel met massieve wielen gemonteerd. Het kon met de zon meegedraaien. Zodoende kon de patiënt zolang mogelijk in de zon liggen. De huisjes hadden veel glas met openslaande deuren. In de zijwanden bevonden zich ramen die tegenover elkaar open konden. Omdat het huisje op een railsconstructie stond, kon het om haar as richting de zon draaien. (Zie foto stalen onderstel met rails.) Openslaande ramen zorgden voor extra frisse buitenlucht.
Vaak werden de huisjes in serie gemaakt. Rijkere mensen lieten een huisje ontwerpen door een architect. Zij konden het zich veelal veroorloven er een te laten bouwen door een timmerman. Ze waren oorspronkelijk geverfd in een beige/roomachtige kleur. Vaak ontstonden, door de kleinschaligheid, prachtige juweeltjes. De overgebleven TBC-huisjes staan meestal bij een museum, herenboerderij, landgoed of ziekenhuis.

Tuberculose

Vóór de Tweede wereld oorlog was tuberculose (TBC) één van de meest voorkomende longziekten. TBC was besmettelijk en levensbedreigend. In die tijd was de enige remedie goed eten, frisse lucht en veel rust. De patiënten gingen voor genezing naar een sanatorium. Zij lagen overdag buiten, op een veranda of binnen in lighallen. Het verblijf in zo’n sanatorium was een dure aangelegenheid.